Bilim-TeknolojiYazılar

Çok Dezenfekte Gördüm Sizi!

Söyle bakalım virüs efendi insanlığın peşini bırakmak için kaç para istiyorsun?

Keşke bu kadar kolay olabilseydi bir takım hastalık ve salgınlardan kurtulmak. Aklınıza ilk gelen musibetten bahsediyorum, Covid-19 virüs salgını. Çin’in Wuhan şehrinde çıkan, hızla bütün dünyayı etkisi altına alarak yayılan acımasız hastalık yapıcı virüs. Çok fazla duyduğumuz bu virüsten korunma yöntemlerini bütün kamu ve özel kuruluşlardan, medya araçlarından ve yetkili ağızlardan duyuyoruz. En yaygın olan korunma yöntemleri evde kalarak sosyal hayattan uzaklaşmak, yapmak zorunda olduğumuz işlerimizle meşgul olmak için dışarıya çıktığımızda sosyal mesafeyi korumak ve maske kullanımına özen göstermek.

Gelelim şu bizi temizlik paradoksuna sokan önemli madde olan dezenfektan kullanımına. Ellerimizi dezenfekte etmek elbette önemli ancak evde kaldığımız süre zarfında normal temizlik için kullanılan sabun ile el yıkama yeterli olacaktır. Ancak bu işi takıntı haline dönüştürenler de var. Önce dezenfektanı elime döktüm, sonra dezenfektan kutusunu ellediğim elimi dezenfekte etmek için o elime döktüm, ohooo bu iş uzar. Bir hastalıktan kurtulalım derken psikolojik başka bir hastalığa tutulacağız. Özellikle büyüme çağında çocukları olan aileler minik arkadaşlarımızı kötü yönde etkileyecekler. Çocuklarımızı “obsesif kompulsif” bozuklukları olan hasta beyinlere dönüştürmememiz gerekmektedir. Türkiye Psikiyatri Derneği’nin tanımına göre Obsesif Kompulsif Bozukluk yani OKB: “obsesyon” adı verilen takıntılı düşünce, fikir ve dürtüler ile “kompulsiyon” adı verilen yineleyici davranışlar ile zihinsel eylemlerden oluşan bir ruhsal hastalıktır. Yani bir insanın zihnindeki sıkıntı veren düşünceleri atmak ve kendini rahatlatmak için ritüel haline getirdiği tekraren yapılan hareketler.

Efendim, dezenfektan kullanımından psikiyatriye doğru sürüklenmeden konumuza keskin bir u dönüşü yaparak alkol bazlı dezenfektan kullanımında aşırıya kaçmanın psikolojik hastalıkların yanı sıra dermatolojik (Cilt) hastalıklarına da sebep olabileceğini hatırlatmak isterim. Alkol bazlı kullanılacak olan dezenfektanların %60 alkol oranı üzerinde olanların yeterli seviyede oldukları çeşitli kaynaklarda belirtilmektedir. Ancak dezenfektan üretiminde kullanılan kimyasallar ve girdiler bizim vücudumuzun alışık olmadığı, aşırı kullanımda alerjik reaksiyon gösterebilecek ürünlerdir. Uzmanlarda aşırı alkol dezenfektanı kullanımda elde oluşabilecek çatlaklardan virüs bulaşmasının daha kolay olabileceği söylenmektedir. Sabun ile yıkama formülü daha masum bir çare olarak gözükmektedir. Sabun yüzyıllardır kullanılan vücudumuzun alışık olduğu yağ asitlerinin sodyum tuzudur. Virüslerin zar ya da kılıf denilen dış yüzeyi yağ bazlı olduğu için sabun ile kolayca bu kılıfın parçalanması sağlanarak dezenfekte edilmiş olur.

Ellerimizi sabun ile yıkadık ve pahalı olan alkol bazlı dezenfektanlara para vermek istemiyoruz. Evimizin diğer geri kalan kısımlarını nasıl dezenfekte edebiliriz. Kâğıt kalem çıkarın korkmayın sınav yapmayacağım, evde bulabileceğiniz basit malzemelerle etkili bir dezenfektan formülü vereceğim. Yazınız lütfen;

1 adet kullanılmayan temiz 1,5 lt pet şişe

Yarım kalıp rendelenmiş beyaz sabun

3-5 ml çamaşır suyu

Yaklaşık 1,5 lt kadar kaynatılıp soğutulmuş su

Rendelenmiş beyaz sabunu 1,5 lt’lik pet şişemizin içine dolduralım, burada sıvı sabun yerine eski klasik tip katı rendelenmiş sabun kullanacağız çünkü sıvı sabunların ph değeri 4 ile 6 arasında ayarlanmıştır. Bizim kullanacağımız klasik beyaz sabunu ph değeri daha yüksektir. Yüksek bazik ortamda virüsler daha kolay parçalanabilmektedir. Rendelenmiş sabunların üzerine uzun yıllardır ucuz ve etkili mikrop kırıcı özelliği olan 3 ile 5 ml arası çamaşır suyu eklenir. Çamaşır suyu ölçümü için kullanmadığınız temiz ölçülü şurup kaşıklarını veya enjektörleri kullanabilirsiniz. Kullanımdan sonra lütfen çöpe atınız. Hazırladığımız bu karışımın üzeri kaynatılıp soğutulmuş su ile tamamlanır. 3-4 saat bekledikten sonra hazırladığımız dezenfektanı sokak kapısı veya evlerimizde bulunan kapı kollarını, ellerimizi, yer ve zeminleri dezenfekte etmek için kullanabilirsiniz. Daha fazla imkânım var diyorsanız sorular kısmından taleplerinizi iletebilirsiniz. Dünya Sağlık Örgütünün yayınlamış olduğu alkol bazlı dezenfektan formülünü yapılışını sizlerle paylaşabilirim. Bu arada alkol bazlı dezenfektanlar ve temizlik ürünlerini yemeyin ve içmeyin. Bu gibi düşüncelerle virüsten kurtulabileceğini düşünmek akıllara zarar bir fikirdir. Çocuklarımızın da aile gözetimi dışında kontrolsüz kullanımına engel olun. Bilimle kalın. Hoşçakalın.

Tuğrul ÖZTÜRK

 

 

Bir Yorum

  1. Tuğrul Bey’e çok teşekkür ederim çok keyif aldım okurken. Umarım eski sağlıklı günlerimize bir an önce döneriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu