Bilim-TeknolojiYazılar

Okul Dışı Öğrenme Ortamları “Bilim Merkezleri”

Çok gezen mi bilir, çok okuyan mı? zaman zaman duyduğumuz cevabı kişiye göre değişen sorulardan biridir. İkisini de içine alan bir cevabım var sizlere okul dışı öğrenme ortamlarından biri olan ‘’Bilim Merkezleri.’’ Nasıl bir yer bu bilim merkezleri dışarıdan mı okunuyor? Bitirince bilim adamı olarak hemen işe başlayabilir miyiz? Yok canım öyle bir yer değil, gelin bir bakalım şu işe.

Okul dışı öğrenme ortamlarını; eğitim-öğretim faaliyetlerinde bireylerin hayal kurabildikleri, deneyerek uygulamalar yapabildikleri, tahminlerde bulunup bazı çıkarım ve sonuçlara ulaştıkları kendi yaşantıları ile nesneler arasında bağlantı kurabildikleri yerler olarak tanımlayabiliriz. “Peki o zaman Tuğrul, okul dışı öğrenme alanlarına bir örnek ver bakalım.” “Tabi örtmenim Bilim Merkezleri.” “Aferin Tuğrul 5 pekiyi otur bakalım.” Bitti mi bütün mesele, yok yeni bilinmezimiz bilim merkezlerini daha yakında inceleyelim derim.

Fen, deneysel ölçütlerle mantıksal düşünce ve sorgulama ile dünyayı tanımaya tanımlamaya yarayan bir bilim dalıdır. Fen eğitimlerinde en önemli yerlerden biridir bilim merkezleri. Fen’de biz yaptık oldu anlayışına biraz aykırıdır. Yıllardan beri sorgulama ve düşünce olduğu için fen bilimlerinin tarihi, coğrafyası, sosyal anlayışı da vardır. Bilim merkezlerini yalnızca fen, kimya, fizik, biyoloji olarak kısıtlayamayız. Bütün bilim dalarını içeren geniş bakış açısı sunan, yaşayan, dokunarak öğrenilen merkezlerdir. Bilim merkezleri, farklı yaş gruplarından ve farklı birikimlere sahip bireyleri bilimle buluşturarak, bilim ve teknolojiyi toplum için anlaşılır ve ulaşılır hale getirmeye çalışan kurumlardır. Bilim ve teknolojinin önemini artırmak için ziyaretçilerini denemeye ve keşfetmeye iten, kar elde etme amacı olamayan, kamu ya da özel sektör kaynakları ile finanse edilen merkezlerdir.

Bilim merkezleri yurt dışında ve ülkemizde faaliyet göstermektedir. Aklımda kaldığı kadar sıralamam gerekirse Kocaeli, Konya, Bursa, İstanbul, Elâzığ, Kayseri illerimizde bilim merkezleri bulunmaktadır. Bilim merkezlerinde sergi salonları, deney düzenekleri, uygulama yapılabilecek olan deney laboratuvarları bulunmaktadır. Daha ayrıntılı bir şekilde merak ederseniz eğer, bu konuyla ilgili öğrenmek istediklerinizi biplatform sayfasında yorumlara mutlaka yazın. Talep olduğu taktirde bir bilim merkezimizi ayrıntılı biçimde araştırıp anlatmaya çalışırım.

Sonuç olarak okul dışı öğrenme ortamlarından biri olan bilim merkezleri alışılan sınıf-okul eğitim metodundan farklı, eğlenerek, gezerek ve dokunarak öğrenilebilen merkezlerdir. Ailenizle yapacağınız bir hafta sonu aktivitesi olarak değerlendirebileceğiniz bilim merkezi ziyaretleri, aynı zamanda hem kendinizin hem de ailenizin fen bilimlerinden tutunda düşünce ve hayal kurma yeteneğinin gelişimine kadar birçok alanda fayda sağlayacak bir etkinlik olarak önemli alternatifler arasındadır. İyi bir mühendis, doktor, bilim adamı, kalemi kuvvetli bir edebiyatçı, tarihi gıpta edilerek anlatan bir tarihçi yetiştirmek istiyorsak sosyal çevrenin içerisinde, düşünerek, deneyerek ve bütün değerler ile yoğrulan gençler yetiştirilmelidir. Okuldan aldığı rakamsal not derecelendirilmesinin yanı sıra aile olmanın, toplum değerleri içerisinde yaşayarak büyümenin ne olduğunu anlayan, milli değerleri iliklerine kadar işlemiş bir nesil yetiştirmemiz gerekiyor. Çok fazla çenemiz düşmeden yazımızı burada sonlandıralım efendim. Hoşçakalın. Bilimle kalın.

Yazan : Tuğrul Öztürk

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu