Bilim-TeknolojiYazılar

Web Dünyasının Derin ve Karalık Yüzü

 

Bizim günlük hayatımız da web’e bağladığımız standart sitelerimizi normal tarayıcılar ile açtığımız ortama surface web (yüzey ağı) denir. Burada herhangi bir iletişim engeli (devlet tarafından erişimi engellemiş siteler hariç) olmaksızın web de gezinir siteler arasında araştırmalar yapabiliriz. Ancak internet dünyasının gizli ve de her insanın bağlanamadığı yada şöyle de denebilir uğraş vermeden bağlanamadığı katmanları da bulunmaktadır. Bu katmanlar Deep Web (derin ağ) ve Dark web (karanlık ağ) olarak anılır. Genel itibari ile diğer katmanların ismini bir çok kişi tarafından bilinmez. Bu tarz bir konuşmaya dahil olduğunuzda sadece bu tabirleri duyarsınız.  Bu bahsedilen 8 katman ise şu şekilde sıralanır:

1.Katman (Surface Web): Günlük hayatta kullandığımız siteler

2.Katman (Bergie Web): Bu katman klasik arama motorlarının yasakladığı siteleri içerir.

3.Katman (Deep Web): Deep Web’in başlangıç seviyesidir.

4.Katman (Charter Web): Deep Web’in Tor ve Özel Erişim Seviyesi olarak ikiye ayrılan bölümüdür. Tor Seviyesinde, yasaklanmış filmleri, kitaplar, videolar, müzikler gibi bulguların yanı sıra bahis hileleri ve devletlerin ajanları gibi verileri içerir. Özel Erişim ise, bilimin ve teknolojinin arka yüzünü gösteren videolar, devletlerin savaş projeleri, İlluminati, masonlar ve gizli örgütler gibi verileri içerir.

5.Katman (Marianas Web): Türkiye’de kimsenin ulaşamayacağı bu kısımla ilgili bilgiler çok fazla yoktur. Çok derin bir katman olan bu katmana ulaşılabilinirse devletleri yok etme noktasına kadar getirebilecek olayların yapılabileceği düşünülüyor.

6.Katman (Dangerous): Deep Web’in her katmanı bir tehlike arz etmekte ancak bu seviye Deep Web’in en tehlikeli seviyesi olarak adlandırılıyor.

7.Katman (Virus Shoup): Savaş Bölgesi olarak ilan edilen bu bölge, adından da anlaşılacağı üzere virüs bataklığı gibidir. Amaçta zaten 8 katmana kimseyi ulaştırmamak.

8.Katman (The Primarch System): Kimsenin bilmediği Primarch Sistemi tarafından kontrol edilen bu sisteme direkt erişilmiyor. Günümüzdeki hiçbir bilgisayarın baş edemeyeceği bir sistemle korunuyor denilmekte.

 

Ilk 4 katmana normal bilgisayarlarımız ile bağlanabiliriz ancak 5 ve sonraki katmanlara süper bilgisayar adını almış kuantum işlemcili özel sistemler ile giriş yapılabiliği söylenir. Zaten bu aşamadan itibaren tabirimiz Dark Web adına dönüşür ve işler iyice tehlikeye girer.

Deep Web, İnternet’in çıktığı tarihlerden beridir arama motorlarının ulaşamadığı verilerin bulunduğu bilgileri içeren binlerce linklerden oluşan bir sistemdir. Arama linki verilmeyen veya arama motorları tarafından bulunamayan bütün siteler Deep Web’e dâhildir. İnternet siteleri çeşitli nedenlerden görüntülenmemek isteyebilir. Örneğin; kütüphane arşivleri, kamu ve özel şirket bilgileri gibi genellikle herkes tarafından görülmesi istenmeyen veya ulaşılması zor olan içerik taşıdıkları için Google ve yandex gibi arama motorlarında görüntülenmek istenmeyebilir. Bunların dışında flash siteler, ftp siteler de arama motorları tarafından okunmaları zor olduğu için Deep Web’e dâhildir. Güvenlik açıkları oluşmaması ve güvenlik için sitelerdeki ve forumlardaki, sistem ve yönetici klasörleri de otomatik olarak arama sonuçlarında gösterilmez. Deep Web’e farklı arama motorları kullanarak ulaşmak mümkündür ayrıca kullanıcı güvenliği için bu bağlantılar normal tarayıcılar ile girilemez.

Deep Web adı verilen bu sisteme kapalı uçlu dns yönlendirmelerinin yardımıyla girilebilir. Bu da bu iş için tasarlanmış tarayıcı veya işletim sistemleri ile mümkündür. Tarayıcı uygulamalarının başında ilk olarak ABD Donanması tarafından üretilen, sonrasında iptal edilip İnternet’te paylaşılan Tor Browser gelmektedir.

Yukarıda ki katman bilgileri varsayım niteliğindedir, hele ki 4. Katmandan sonrası Türkiye’de kim girebiliyor bilemiyorum, ancak şunu söyleyebilirim ki deep web öyle herkesin rahatça ağzına sakız edebildiği gibi basit bir yer değildir.  Bu dünyada standart domainler ya da urller söz konusu değildir. “onion” şeklinde sonlanan karmaşık urller görülür. Sonrasında ingilizce bilginizin iyi olması gerekiyor ki thor browser ile bağlandığınız “onion” sitelerin tamamı ingilizcedir. Zaten normal bir şekilde site isimleri ile bağlanamıyorsunuz. Ip numarası gibi bir numara ile başlayan site ismi “onion” ile bitiyor.

Peki, “deep web’e giriş yasak mı?” konusuna gelirsek… Thor browser ile size anlık konumlar verilir ve böylece anonim olmayı başarırsınız. Ancak bilmelisiniz ki bu seviye deep web’in yüzeye en yakın olan katmanıdır. Daha derine inmek ise oldukça tehlikeli olabilir. Yönlendirmeler ile deep web’e giriş yapmayı istiyorsanız, bu katmanın Wikipedia’sı olan Hidden Wiki’ye girebilirsiniz. Daha derine inmek isteyenlerin ve deep web siteleri ile ilgili bilgi almak isteyenlerin ilk ve en çok uğradığı nokta da Hidden Wiki olmaktadır.

İllegal olan her şeye Deep Web’de rastlamak mümkün. İşte bu yüzden çok tehlikeli bir boyuttan bahsediyoruz. Bu sebeple site kullanıcıları da oldukça tehlikelidir diyebiliriz. Bu seviyeden aşağıya doğru, daha da derine inmek mümkündür. Tor seviyesinden derine doğru charter web seviyesi gelir.  Sonrasında ise özel cihazlara ihtiyaç duyulan, herkesin giriş yapamadığı kapalı sistem karşımıza çıkar. “Closed Shell System” olarak adlandırılan bu seviye, özel işletim sistemine sahip cihazlar ile görülebilir. Deep web adresleri denilince aklımıza “onion” uzantılı adresler geliyordu ama bu noktadan sonra “clos” uzantılı urller ile karşılaşacaksınız. Wikileaks belgeleri de tam bu seviyeden çıkmıştır.

Anlaşılacağı gibi deep web insanların merak ettiği, bağlandığında ise hacker olacağını sandığı bir yerdir. Bu cümlelerim yanlış anlaşılmasın (gerçek kullanıcıların dışında) insanlar duyar, merak eder, girer ya da giremez ama hep bu katman hakkında çok bilir çok yanılır. İstenildiğinde belirli bir seviyeye bağlanmada sorun yoktur ancak içerdeki bilgilerde çok hoşunuza gidecek türden şeylerin olmadığını buradan belirtmek isterim yine de karar sizlere kalmış.

Fatih ÖZSÖZ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu