Bilim-TeknolojiYazılar

TÜRK BİLİM İNSANLARININ ÜRETMEKTE OLDUĞU DOĞA DOSTU GÜNEŞ PİLİ

TÜRK BİLİM İNSANLARININ ÜRETMEKTE OLDUĞU DOĞA DOSTU GÜNEŞ PİLİ

İki hafta önceki yazımda grafenden bahsetmiştim. Okumayanlar için öncelikle okumalarını rica edip, okuyanlara da kısa bir hatırlatma olarak grafeni birazcık hatıtlatmak istiyorum.
Grafen karbon elementinin bir allotropudur yani karbon elementinin üç boyutlu bir yapısıdır. Neden bu kadar önemlidir? Çünkü genelde maddeler iki boyutludur ve grafenin üç boyutlu olması tabiri caizse yeni bir çağın başlamasında rol oynacak çalışmalara kapı açmaktadır. Bu hafta ki yazımda o çalışmalardan birini paylaşacağım.

Türk bilim insanları nanateknolojik güneş pili üretecekler.

Türk bilim insanları tarafından geliştirilen ve projeyle nanoteknolojik malzeme olan altıgen bal peteği örgüsü şeklinde konumlanmış karbon atomlarından oluşan ve nanoteknolojik bir malzeme olan grafen kullanılarak güneş pili üretilmesi hedefleniyor. Proje, zehirli olmayan ve canlılara zarar vermeyen doğa dostu malzemelerin kullanılması açısından oldukça önem arz ediyor.
Peki diyeceksiniz ki bu proje ile ilgili kimse daha önceden bir çalışma yapmamış mı elbette yapmış. Ama bu projenin yeniliği indiyum veya kadmiyum gibi canlılar için zehirli atomların yerine canlılığın temelini oluşturan karbon atomlarının yani grafenin kullanılmasıdır. Bilim insanlarımız; Proje de kuantum noktalarının ( optik ve elektronik özellikleri ile iyi bir yarı iletken olup nano kristal yapılardır ) ışığı yüksek kapasitede soğurma özelliklerini kullanarak güneş pili yapacaklarını ifade ediyor. Ve şöyle de ekliyorlar ‘’Zehirli olmayan, canlılık ve doğa ile uyumlu olan, ışığı soğurma kapasitesi güçlü olan ve aynı zamanda da kolay sentezlenebilen -ki burada bir parantez açmak istiyorum özellikle organikçiler için bu çok önemlidir. Bazen bir tepkimenin sentezlenmesi aylar, yıllar alabilmektedir- bir malzeme arıyorduk, bunun için en uygun olan malzeme grafen olduğu için projemizin merkezine onu koyduk.”

Grafenin organik bir madde olması sadece canlılara zarar vermemesi veya tabiatın korunmasında fayda sağlamıyor. Mesela bir bakterinin hareketlerini takip etmek için onu ışık soğuran (bünyesine alan) ve salan kuantum noktasıyla etiketleyebiliyorsunuz veya insan gözü içine ışığı soğuran bir çip yerleştirmek istiyorsunuz- ki teknoloji böyle gelşmeye devam ederse gözlük ve lens tarih olacak şimdiden akıllı lensler mevcut- ve bunun için canlı yapısıyla uyumlu olan grafen kuantum nokta kullanıyorsunuz. Karbon atomlarından oluşan grafenin burada avantajı büyük, zira vücudumuzun yüzde 18’i zaten karbondan oluşuyor.

Başka bir özelliği de kolay sentezlenebilmesi ve güneşten gelen sadece görünür ışığın değil, aynı zamanda morötesi frekanslardaki ışığı soğurabilmesi ve bunu elektrik enerjisine dönüştürebilme kapasitesinin olmasıdır.

Ee hocam sonuca gel bu çalışma ne zaman başladı ne zaman sonuçlanacak dediğinizi duyar gibiyim.
Ocak 2020 de projeye başlanmış ve hem kuantum simülasyonları hem de deneysel çalışmaların ilk aşaması olan kuantum noktalarının üretimi başarıyla devam etmekte. Projenin tamamlanma süresi ise iki yıl olarak ifade ediliyor. Proje tamamlandığında özgün ve nitelikli yeni bir teknoloji, nanoteknolojik güneş pili üretmiş olacağız. Bu projeyle geliştirilecek güneş pili teknolojisi, grafen kuantum noktasının farklı alanlarda kullanımına da imkan verecektir.

Nanoteknolojiyi kullanan bir ülke olmanın yanı sıra nanoteknolojiyi üreten bir ülke haline gelmek için bu ve bu tarz projelere daha çok önem vermeliyiz.

Ban kalırsa 2022 bilemediniz 2023 yılında temiz, ucuz ve tabiat dostu zehirli olmayan malzemeler kullanılarak ürettiğimiz bir enerji ile bilim dünyasında adımızdan bayağı bir söz ettireceğiz gibi gözüküyor.

Bilime ilgi duyan, merak eden, araştıran insanlarımızın daha çok olması ve fen edebiyat fakültelerimize gerekli değerin verilmesi umuduyla…

Bahsedilen Türk bilim insanları; İTÜnano Müdürü ve Makina Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Trabzon (projenin yürütücüsü), İTÜ Fizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ramazanoğlu ve Kimya Bölümü Öğr. Üyesi Dr. Caner Ünlü, İstinye Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şener Özönder.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu