GündemYazılar
Trend

Barış Abi’ye Vefa Köşesi

7’den 70’e herkesin sevgisini kazanan Barış Manço, aramızdan ayrılışının 20. yılında anılacak. Peki Barış Manço kimdir, ne zaman öldü? İşte Barış Manço’nun hayatı.

yaz dostum güzel sevmeyene adam denir mi?
yaz dostum selam almayana yiğit denir mi?
yaz dostum altı üstü beş metrelik bez için,
yaz dostum boşa geçmiş ömre yaşam denir mi ?

Barış Manço – Yaz Dostum

BARIŞ MANÇO KİMDİR?

2 Ocak 1943’te Üsküdar’da dünyaya gelen Barış Manço, önce Galatasaray Lisesi’ne başladı. Sonra okul değiştirerek Şişli Terakki Lisesi’nde ortaöğretimini tamamladı. Anadolu Rock efsanesi Manço, yükseköğrenimi Belçika Kraliyet Akademisi’nde “resim-iç mimari-grafik” alanında tamamladı.

Müzikle lise yıllarında ilgilenmeye başlayan Barış Manço çeşitli gruplarda yer aldıktan sonra onuncu plağı “Dağlar Dağlar” ile büyük ses getirdi. Bu çalışma aynı zamanda ona Altın Plak ödülünü de getirecekti. 1971 yılında “Kurtalan Ekpres” grubunu kurdu. İlk klibini 1973’te, “Hey Koca Topçu”ya çekti. 1975’te ilk albümü “2023”ü yaptı. 1978’de Lale Manço ile evlendi, Doğukan ve Batıkan adında iki erkek çocuğu oldu.

 

"bir ben var ki benim içimde benden öte benden ziyade"

Müzisyen kimliğinin yanında 1988 yılının Ekim ayında “7den 77’ye” adıyla TRT 1’de çocuk ve aileye yönelik bir program hazırlamaya başladı. 1998 yılında 370. kez yayımlanan program önemli bir rekora imza attı. “Adam Olacak Çocuk” ile çocukları ekranlara taşıdı. “Ekvator’dan Kutuplar’a” isimli programıyla dünyanın farklı noktalarına ulaştı.

BARIŞ MANÇO NE ZAMAN HAYATINI KAYBETTİ?

Barış Manço, 31 Ocak 1999 gecesi saat 23:30 civarında İstanbul’un Moda semtinde bulunan evinde kalp krizi geçirdi. Kaldırıldığı Siyami Ersek Göğüs-Kalp Damar Cerrahisi Hastanesi’nde kurtarılamayan Barış Manço, gece 01:30’da hayatını kaybetti.

Devlet Sanatçısı Unvanı bulunan Barış Manço’nun cenazesi için devlet töreni düzenlendi. 3 Şubat 1999 tarihinde üzerinde Galatasaray bayrağı da bulunan Türk bayrağına sarılı naaşı Atatürk Kültür Merkezi’ne getirilerek tören düzenlendi, akabinde Levent Camisi’nde cenaze namazı kılındı ve Kanlıca’daki Mihrimah Sultan Mezarlığı’nda toprağa verildi.

barış der her bir yanın altın gümüş taş olsa,
dalkavuk’lar etrafında el pençe divan dursa,
sapa kulba kapağa itibar etme dostum,
içi boş tencerenin bu sofrada yeri yok .

Barış Manço – Halil İbrahim Sofrası

 

BARIŞ MANÇO’NUN HAYATI VE ŞARKILARI

Bestelediği 200’ün üzerinde şarkısı, kendisine 12 altın ve 1 platin albüm/kaset ödülü kazandırırken, bu şarkıların bir bölümü daha sonra Yunanca, Bulgarca,Arapça, Farsça,Kürtçe, Japonca, İbranice,Fransızca ve Flemenkçe’ye çevrilerek, kendisi ve/veya başka sanatçılar tarafından da seslendirildi.

1988 yılında Ekim ayında TRT 1’de çocuk ve aileye yönelik bir eğitim kültür ve eğlence programı olarak başlayan “7’den 77’ye”, Türk Televizyonculuğu’nda şimdiye kadar ulaşılamamış bir rekora imza attı.Türkiye’de en uzun ve en başarılı televizyon yayıncılığını yaptı.

“Ekvator’dan Kutuplar’a” 5 kıtada 100’den fazla değişik yöreye giderek, 600.000 km’ye yakın yol kateden Barış Manço ülkemiz belgeselciliğine farklı bir boyut getirdi.

“kupkuru bir ağacın dalıyım yapayalnız
uzaklarda bir yerlerde bir şeyler kök salıyor
biliyorum dönence…”

Barış Manço – Dönence

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu