Yazılar

Okumak Yazmak Kitap ve Kütüphane

 

Resul’ün (Hz. Muhammed S.A.V) Cebrail aracılığıyla Allah (C.C.) tarafından aldığı ilk vahiy, hak yolun ilk adımı: “OKU.”

Her şey “OKU” ile başlamıştı.

 

İnsanlığın yaradılışı, tamamlanışı, yaratıcı tarafından hep kitapla insanlığa ulaşmıştı.

O yüzdendir ki, kitap hayattır, hayat bir kitaptır. Okumak bizim için en iyi yaşam ifadesidir.

Okumak tutkuların en asilidir. Dünyayı nasıl insansız düşünemez isek, insanı da asla kitapsız düşünemeyiz. Okudukça insan, okudukça bir anlamsınızdır.

Kendimize, hayata, bize ve yaratıcımıza karşı bir değer, anlam olmak, oluşturmak istiyorsak okumalı, okumaya teşvik etmeliyizdir. Kitapları, kütüphaneleri sahipsiz bırakmak, geleceğimizi, geçmişimizi, emeğimizi sahipsiz bırakmak ve kişiliksiz kalmaktır.

 

Yaşadığımız ölümlü dünyada tek ölümsüz şey kitaptır. En büyük hürriyetimiz ise tüketmek, kariyer elde etmek değil, okumaktır, okutmaktır, kitaptır. Kitap insanlığımızın, karakterimizin, gelişimimizin ve gelişmişliğimizin aynasıdır.

 

Kitap zekâyı kibarlaştıran, aklı çalıştıran bir lokomotif, kütüphaneler ise tüm bunları içinde barındıran bir hazinedir. Kitap feraseti, kütüphane medeniyeti doğuran ana unsurlardandır. Okuyanlar iki misli görür anlar ve hayatı en az iki misli kaliteli yaşarlar.

Tüm bunların üstüne okudukları ve yaşadıkları ile yazanlar…

Siz de yazın, bıkmadan usanmadan yazın, çünkü mürekkebin kuruduğu yerde kan akıyor.

Aydın olun aydınlatın, çünkü aydınların aydınlatamadığı bir toplumda orayı soytarılar yönetiyor.

Sadece okul okumak, cahil kalmanın resmi yöntemidir. Kütüphanesiz, kitaplarsız okumak, öğretmenlersiz okul, Peygamberlersiz din kadar saçmadır. Kitap okuma ve kütüphaneye gitme alışkanlığımızı, tercihimizi istikrarlı vaziyette devam ettirirsek, devamlı suretle iyi insanlarla görüşmüş onlarla istişare etmiş gibi oluruz ve asla yalnız kalmayız. Kitaplar kütüphaneler bir yol, yoldaş, dostlardır.

 

Üstad, rahmetli Cemil Meriç bu durumu şu veciz sözü ile ne güzel bizlere aktarıyor; “İnsanlar kötü idi kitaplara sığındım.”

Kitaplarımız, kütüphanelerimiz hakka ve ufka açılan yolculuğun, iyi insan olmanın bir limanı.

İyi, ahlaklı, imanlı insan olmak, başarıların en iyisidir. Birde bunu nitelikli bir tahsil ile taçlandırmak bizim için en ideal olacaktır.

Oku, yaz, kütüphanelere git ve kendine bir kütüphane oluştur.

Bilesin ki o zaman sen, sen olacak, bu yol kutlu yol olacaktır.

Yasin Alp

 

Bir Yorum

  1. Yaparak ve yaşayarak öğrenmenin önemi kadar önemli bir şey var ise oda yaparak, yaşayarak öğrenenlerin aktardığı kıymetli eserleri okumaktır , Derviş Yunus ile aşkı , Hz.Mevlana ile sevgi-hoşgörüyü öğreniyoruz .. Çok kıymetli yazı için Allah razı olsun..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu