PsikolojiToplumYazılar

Nesilden Nesile

Hiç merak ettiğiniz oldu mu doğdunuz yıla göre hangi nesile ait olduğunuzu? İnsanlar her daim kendi kuşaklarındaki nesillerini savunurlar. Başka bir neslin insanı ile karşılaştıkları zaman genellikle olumsuz tavırlar sergilerler. Bunun en büyük sebeplerinden biri ise kendi nesillerine aşırı derece sevgi göstermelerinden kaynaklanmaktadır.

Şu an genel olarak kabul görmüş 5 farklı kuşak bulunmaktadır;

1- 1925-1945: Sessiz Kuşak (Silent Generation)

2- 1946-1964: Bebek Patlaması (Baby Boomer)

3- 1965-1979: X Kuşağı

4- 1980-1999: Y Kuşağı (Millennials)

5- 2000 ve Sonrası: Z Kuşağı

Gelin şu kuşkalara hep birlikite göz atalım…

Sessiz Kuşak dediğimiz zaman kendi isteklerini bastırması öğütlenen, toplumsal olaylara karşı sessiz kalmanın ve görüşlerinin açıkca ifade edilmemesinin öğretildiği bir kuşak ile karşı karşıyayız. Bundan dolayı “Sessiz Kuşak” olarak adlandırılmaktadırlar. “Herkes kendini kurtarır, olan yine sana olur” şeklinde büyütülen bu kuşak, şu an dedelerimiz ve ninelerimizin anne ve babalarından oluşmaktadır. Bahsettiğimiz bu kuşak II. Dünya Savaşı ve Kore Savaşı görmüştür.

Bebek Patlaması olarak adlandırdığımız kuşak ise II. Dünya Savaşı’nın sona ermesinden hemen sonra dünyaya gelmişlerdir. 1946 yıllarında hemen hemen her evin bir bebeği olduğu söylenmektedir. II. Dünya savaşından sonra dünya da bebek doğum oranlarında büyük patlamalar yaşanmıştır ki kuşağa verilen isim de buradan gelmektedir. Ancak gittikçe yaşlanıyorlar ve genç kuşaklarla çatışıyorlar. Yaptıkları eleştirilerin gençler tarafından basmakalıp bulunması sebebiyle, son yıllarda sosyal medyada “Yav he he” gibi bir kalıp üretilmiştir. Evet belki biraz saygısızca ama gençleri biraz daha anlamaya çalışsaydınız fena mı olurdu ey Boomers?

 

X Kuşağı 1965 – 1980 yılları arasında dünyaya gelen insanlar olarak bilinmektedir. Bu kuşak ortanca kuşak olarak ta adlandırılmaktadır. Hepimiz biliriz ki ortancalar hep dışlanır, görmezden gelinir oysa ki bu kuşak duygulu ve anlayışlı insanlardan oluşmaktadır. Bu kuşağın en yaşlısı 55, en genci ise 40 yaşındadır. Kurallara uyumlu, aidiyet duygusu güçlü, otoriteye saygılı, sadık, çalışkanlığa önem veren bir kuşak olarak tanımlanmaktadır. Daha çok yaşamak için çalışırlar. Ayrıca, bu nesil, bir takım icatlara, buluşlara şahitlik etmiştir. Dünyaya gözlerini merdaneli çamaşır makinesi, transistörlü radyo, kaset çalar ve pikapla açan X nesli sakinleri pek çok dönüşüm yaşamıştır. Özellikle, teknoloji açısından düşünüldüğünde, bilgisayar sistemlerinin dönüşümü ve buna bağlı değişen iş yapış şekillerine adapte olmaya çalışmışlardır. Ülkemizin yaklaşık %22’sini oluştururlar.

Y Kuşağı, 1980 -1999 yılları arasında dünyaya gelmiş insanlardır. Milenyum nesli olarak ta bilinmektedir. Teknolojiyi destekleyen çağdaş bir toplum örneği sergilemeleri ile birlikte teknolojiyi çok kısa sürede yaşamaktadırlar. Bu hızlı değişime ayak uydurmakta her neslin harcı değildir! Y neslinin en yaşlısı 40, en genci ise 21 yaşındadır. Kuşaklar arasında farklılığın en çok hissedildiği nesil özelliğini taşırlar. Çünkü bağımsız olmayı seviyorlar, özgürlüklerine düşkünler ve iş yaşamlarında farklılar. X nesline göre Y neslinin örgütsel bağlılıkları azdır ve çok fazla iş değiştirdikleri de söylenmektedir. Y nesli, çok farklı kişisel özellikler taşımakta ve özellikle üniversitelerden yeni mezun olanları kapsamaktadır. Y neslinin uyumsuz olduğu, kendisinden farklı düşünenleri acımasızca eleştiri yağmuruna tuttuğu da bir gerçek. Bu durum aşırı bireyci olmasından ve otorite tanımamasından kaynaklanıyor. Bu nesil kural tanımıyor. Ülkemizin yaklaşık %35’ini oluşturdukları bilinmektedir.

Z Kuşağı, 2000 yılı ve sonrası doğanlar olarak karşımıza çıkmaktadır. En büyüğü 20 yaşındadır. İnternet ve mobil teknolojileri kullanmayı seviyorlar. Günümüzde yaygın olan akıllı telefonlar, ipad’ler ya da tablet bilgisayarlar ile her alanda aktifler. Özellikle internet aracığıyla sosyalleşmeyi tercih ediyorlar. Diğer nesillerden farklı olarak, internet ve teknoloji ile doğdukları tabir edilir. Oyuncak yerine ipad’lerle oynarlar ve teknoloji ile birlikte büyürler. Bu yüzden de çabuk tüketen bir nesildir. Fakat internet ile fazla haşır neşir olduklarından aynı anda birden fazla konu ile ilgilenebilme yeteneklerinin gelişeceği tahmin ediliyor. Söz konusu bu yetenek aynı zamanda Y neslinde de yaygın olarak görülüyor ve bu tek bir konuya odaklanmaya göre daha pratik olabilir.

Dünya genelinde genç kuşaklar X, Y, Z kuşakları olarak adlandırılmaktadır. X kuşağı yeniliklere adapte olmaya çalışırken, bir yandan sabırla iş hayatlarında kademe atlıyor; Y kuşağı iş hayatında hemen yönetici olmayı, para harcamak için çalışmayı tercih ediyor, kendi görüşlerinden asla vazgeçmiyor; Z kuşağı ise artık sokakta birdirbir oynamıyor, ipad’leriyle sosyalleşiyor…

Artık sizde hangi kuşağa ait olduğunuzu biliyorsanız, bizimle bunu paylaşın…

Ayşenur Çin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu