Yazılar

Akıl Oyunları Hayatımızın Neresinde?

 

Son dönemlerde bilgisayar oyunları, akıl oyunlarını geride bırakmış gibi gözükse de durum aslında öyle değildir. Çünkü bilgisayar oyunlarının sağladığı yarar olduğu gibi ciddi zararları da vardır. Bugün ki yazımızda akıl ve zekâ oyunlarının bizlere sunduğu faydalarından bahsedeceğim. Zekâ oyunlarının, geçirdiğimiz karantina sürecinde sıkıldığımız vakitlerin kurtarıcısı olacağına inanıyorum.

Yetenek geliştirici özellikleri ile dikkat çeken zekâ oyunları, problem çözme ve analitik düşünme ile neden sonuç ilişkisi becerileri kazanmamızı sağlamaktadır. Zekâ oyunları algılarımızı, hafızamızı, bilişsel becerilerimizi geliştirmek ve güçlendirmek için kullanılır. Zekâ oyunları zihinsel gelişimi sağlarken aynı zamanda karakter gelişimine de faydası vardır. Binlerce oyundan ilgi alanımıza giren zekâ oyunlarını seçerek vaktimizi değerlendirerek yeteneklerimizi geliştirirken, kötü alışkanlıkların da önüne geçen eğlenceler edinmiş oluyoruz. Sabır ve sebat gerektiren oyunlar sayesinde, sabretme yeteneğimizi güçlendirip hayatta sağlıklı karar vermemizi sağlar. Yenilgi durumunda yılmamayı öğrenip, başarı için disiplinli çalışmamızı sağlar. Sabretmeyi ve disiplinli çalışmayı öğrenerek karakter gelişimimize de fayda sağladığını görüyoruz.

Aile içinde oynanan akıl ve zekâ oyunları sayesinde aileler çocuklarını daha iyi tanır ve çocuklarının farklı alanlardaki becerilerini keşfedebilir, böylece aileler çocuklarını daha etkin yönlendirir hatta çok daha etkili iletişim içine girmelerine yardımcı olur. Çocukların zekâ oyunlarıyla birlikte dikkat, odaklanma ve konsantrasyonu artarken hem motive olurlar hem de ebeveynler çocuklarıyla birlikte kendilerini de geliştirmiş olur. Ayrıca dikkat toplama becerisi sağlayan çocuklar derslerinde de kolayca başarı gösterirler.

Akıl ve zekâ oyunları faydalarına göre altı kategoriye ayrılmıştır. Bunlar; akıl oyunları grubu, işlem oyunları, strateji oyunları, karma zekâ oyunları, mantık ve sözel oyunları, mekanik oyunlardır. Sizler için içlerinden strateji oyunu olan Türk Mangala oyununu seçtim. Evinde bu oyun bulunduranlar çoktan kutusunu açmıştır. 7’den 70’e herkesin oynayabileceği eğlenceli bir oyundur. Bir tahta ve 24 taştan oluşan bu oyun iki kişi ile oynanmaktadır. Tahta üzerinde karşılıklı altışar oyuk, sağ ve solda birer büyük oyuktan oluşmaktadır. Büyük oyukların ismine hazine denmektedir. Küçük oyuklara dörder taş konur ve oyun dört temel kural ile oynanmaktadır. Oyunun amacı rakipten daha fazla taşı hazineye taşımaktır. Şimdiden oynayacaklar için eğlenceli vakitler dilerim.

Zekâ oyunlarının beyin sağlığımız için faydalı bir egzersiz olduğunu unutmamak gerekir. Beyni yaşlanmaya, Demans ve Alzheimer gibi beyni tüketen hastalıklara karşı korur. Biliyoruz ki, yaşlanmayı durdurmak imkânsız fakat yavaşlatmak mümkündür. Sizde zekâ oyunları oynayarak çocuklarınızın ve kendinizin beyin kalitesini arttırabilir, yeni yeteneklerinizi keşfedebilirsiniz. Gelecek yazımda görüşmek üzere bol akıl ve zekâ oyunlu günlerimiz olsun. Sağlıcakla kalın.

Yasemin Adıyaman

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu