Yazılar

Patlatayım Mı Bir Hasan Dağı?

Verin oradan inceden klarnet taksimi, ardına dillendirelim bir Aksaray Hasan Dağı türküsü

Hasan Dağı’nın gülleri, ötüşüyor bülbülleri.

Gazel okuyan dilleri, görmedin mi Hasan Dağı…

Yalnız değil bizim dağların türküleri, farklı yörelerin ezgileri eklenmiş olsa da Ağrı Dağı, Nemrut, Süphan, Tendürek derken türkülerine eşlik edilecek coğrafi güzelliklerimiz boldur. Sohbet ortamı üzerine hafif yanık sesi olan benim gibi bir yazarı da buldular mı patlat bakalım bir türkü deyiverirler.

Türkü- eserler okuma işi sohbet ortamında patlat denilince benimde aklımda bir an beliriverdi bu dağlar gerçekten patlar mı? Eğlenme bizimle git başkasıyla alay et diyeniniz çıkabilir işi soğutmadan şöyle aktarayım Hasan Dağı, Nemrut vs. dağlar gerçekten patlamış yani işin özü bildiğimiz volkanik patlamaların yaşandığı volkanik dağlar. Bizim Anadolu’nun nüktedan dili ile yıllardır buralardayız şükür daha patladığını görmedik diyen de çıkabilir. Biraz kurcalayayım şu işleri dedim. Sosyal medyanın ve internetin doğru kullanımında hızlı bir bilgi bankası olduğunu savunan taraf olduğumu geçtiğimiz yazılarımda belirtmiştim. Sosyal medyada takip ettiğim bilim teknoloji sayfalarından biri olan bilimin ucunda adlı sayfada müthiş bir canlı yayın başlığı ‘’Hasan Dağı Patlar mı?’’ İyi olacak hastanın doktor ayağına gelir hesabı hemen izlemeye koyuldum. Bir süre giriş sohbetleri yapıldı Eskişehir Üniversitesi akademisyenlerinden Doç.Dr.Özgür Karaoğlu konuk edildi. Akademik hayatını volkanik çalışmalar ve arazi araştırmaları üzerine geçirmiş birisi olduğunu bende programda öğrendim. Bu konu üzerine akademik bilgi edinmek isteyen olursa makale ve çalışmalarına göz atabilirsiniz.

Hasan Dağından bir görüntü

Aksaray- Niğde il sınırları içinde bulunan Büyük Hasan, Küçük Hasan adında iki büyük krateri bulunan deniz seviyesinden 3268 metre kadar yüksek olan volkanik dağlarımızdandır. 20 Eylül 2020’de Hasan Dağı’nın güneybatısında 5.3 şiddetinde deprem meydana gelmiş. Depremin ardı sıra dağda basınçlı gaz çıkışları gözlenmiş. Buda tekrar patlar mı sorularını akıllara getirmiştir. Uzun yıllar önce patlama oluşup günümüzde hala aktif kalabilen volkanik alanların etrafında bulunan fay hatlarının 15- 25 km derinliklerinde depremler oluşuyor ise altta kalan magmayı fay kanalları ile tekrar yukarı taşıyabilecek yollar oluşturabileceğini öğrendim. Hasan dağı potansiyeli yüksek olsa da günümüzde patlama gibi riskinin olmadığını öğrenmiş oldum. Bu bilgiyi buralara bir yerlere sıkıştırıyorum ki yazıyı buraya kadar okumuş olun.

 

 

Yukarıda ülkemizde bulunan diğer volkanik dağlardan görselleri de paylaşıyorum bilimle kalın hoşçakalın. Cümbüş taksim sonrası hep beraber nemrudun kızı ile veda ediyorum…

Tuğrul Öztürk

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu