Yazılar

Kaç ağaç bir insanın yaşam kaynağıdır?

 

Bir ağaç kaç insanın oksijen ihtiyacını karşılar hiç düşündük mü? Ya da nasıl oluyor da oksijen ihtiyacımızın büyük bir kısmını ağaçlar karşılayabiliyor? Peki nasıl oluyor da bu denge bozulmuyor. Cevabını öğrenmek için sayfayı kaydırabilirsiniz.

İnsanların temel ihtiyaçlarından biri de nefesdir, solunumdur, yani oksijendir.
Solunumu indirgeyerek anlatacak olursak hücrelerimizin gereksinim duyduğu oksijeni vücudumuza alarak, zararlı olan karbondioksiti dışarı vermektir. Dünya öyle bir dengeye sahiptir ki klorofil içeren (yeşil yapraklı bitkiler) bitkiler de güneş ışınlarından aldıkları enerjiyi harcayarak karbondioksit ve suyu, glikoza çevirerek enerji üretir. Fotosentez olarak nitelendirilen bu tepkime sonucunda ise oksijen salınımı yaparlar. Tüm bitkiler bu metabolizmik olayı gerçekleştirmek için ürettikleri oksijenin bir kısmını tüketirler.
Bir günlük gözlem sonucunda elde edilen verilere göre fotosentez dediğimiz metabolizmik tepkimenin sonucunda bir molekül glikoz (bir glikoz molekülünde 6 karbon 12 hidrojen ve 6 oksijen atomu bulunur )üretebilmek için 6 molekül karbondioksite ihtiyaç vardır ve sonucunda 6 molekül oksijen üretir yani ne kadar ekmek o kadar köfte, ne kadar karbon o kadar oksijen.
Örneklerle açıklayacak olursak; yetişkin bir çınar ağacı, kökleri ve yaprakları da dahil edildiğinde yaklaşık 2 ton kütleye ve 12 metre boya sahiptir. Her yıl %5 büyüdüğü zaman 100 kilogram odun elde edilir ve bunun yaklaşık 38 kilogramının karbon ibaret olduğu çeşitli makalelerde yer almaktadır. Atomların molekül ağırlıklarını da hesaba kattığımızda bir çınar ağacının her yıl 100 kilogram oksijeni doğaya bağışladığını söyleyebiliriz.
Başka bir örnekle bir çam ağacı üzerinden daha sade bir biçimde açıklayacak olursak;
40 kişinin bir saatte havaya verdiği karbondioksiti yetişkin bir çam ağacı 1 saatte oksijene dönüştürür ve 1 hektar çam ormanı yılda 30 ton oksijen üretir.
Peki gelelim asıl sorumuza bir insan başına en az kaç ağaç düşmeli?
Bir insan solunumu sonucunda yılda ortalama 9,5 ton hava tüketir. Atmosferin %21 inin oksijen %78 i azot %1 inin de diğer gazlar olduğunu hatırlarak, 9,5 ton havanın yaşnızca %23 ü oksijendir ve her nefeste oksijenin tamamını değil 1/3 ünü kullanırız. Sayısal verilere döktüğümüzde bir insan yılda 740 kg oksijen solur. Oranladığımızda ise bir insanın oksijen ihtiyacını yaklaşık 7-8 ağaç karşılar.

Peki soruyorum, sorguluyorum hepinizin 7-8 tane ağacı var mı? En son ne zaman ağaç diktik veya herhangi bir kuruluşa ağaç bağışladık? Hiç düşündük mü belki de birinin diktiği ağaçlar sayesinde nefes alıyoruz. Dikilecek alan mı kaldı dediğinizi duyar gibiyim. Bir nebze haklısınız ama insan istediği sürece her şey mümkündür.

“Kıyamet kopmaya başladığında, birinizin elinde bir ağaç fidanı bulunsa, kıyamet kopmadan onu dikmeye gücü yeterse, hemen diksin” diyen bir peygamberin ümmeti ve bir ağaç kesilmesin diye evin yerini değiştiren ataların torunu olarak kendimizi sorguluyor muyuz?

Tertemiz havasıyla, yeşilin huzuruyla hatıra ormanlarında ağaçlarımızın buluşması dileğiyle…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu