Bilim-TeknolojiYazılar

Suçlu Kim ‘’Luminol’’

Suçlu Kim ‘’Luminol’’

Çocukluğumdan bu yana polisiye ve aksiyonlu yazılar okumayı severim. Bazısı romantik, bazısı tamamen daldan dala konan aşk yazıları okumayı sever. Ben seçim hakkımı aksiyon ve polisiyeden yana kullandım. Suçlu kim aşçı mı, uşak mı? Romanlarda okuduğum bu tarz arap saçına dönmüş olay örgülerinin aslında gerçek hayatta da olabildiğini büyüdükçe görmeye başladım. Büyük çoğunluğunun insanın gurur ve egosundan dolayı kendini adalet ve karar mekanizmasının en üstü görüp kendi adaletini sağlamak istemesinden kaynaklı olduğunu gördüm. Bazı zamanlar çevre faktörünün aslansın kaplansın yakıştırmaları gerçekten hayvani tarafına yapılmış sanırım. Yemek soğuk geldi diyerek eşi tarafından öldürülen Hatice, bakımsızsın diyerek dövülerek öldürülen Filiz ve diğerlerinin eşlerine yapılan aslansın, kaplansın yakıştırmaları da hayvani taraflarına yapılmıştır diye düşünüyorum. Bu tarz karmaşık olaylarda bazen iş çözülemez hale gelerek suçlunun bulunamadığı zamanalar da olabiliyor. Daha önceki yazılarımda bahsettiğim gibi kimya bilim dalı farklı meslek dalları ile iç içe durumdadır. Şimdi ne alaka cinayetler ve suçlarla kimya diyebilirsiniz. Olay yeri inceleme kısmında veya adli tıpta kimya biliminden yardım alınmaktadır.

Filmlerde hep görürüz bilmiş amca olay yerine incelemeye gelir elindeki kimyasalı şöyle bir döker ve ışımaya başlar döktüğü yer. Vayy be! Buldu bizimki bütün suçluları. Döktüğü kimyasal kan kalıntılarında bulunan demir ile tepkime vererek ışıma yapan bir kimyasal ‘’LUMİNOL’’ dur. Her ne kadar temizlenirse temizlensin eser miktarda kalan kan lekesi ile tepkime verebilmektedir. Söyle bize Luminol amca suçlu kim? Biraz şu Luminolü tanıyalım mı ne dersiniz.

Luminol, C8H7N3O2  formülü ile gösterilen oksitleyici bir madde ile etkileşime girerek kemülüminesans etki göstererek mavimsi ışıma gerçekleştiren bir kimyasaldır. Kemülüminesans ya da kimyasal ışıldama, madde içinde gerçekleşen kimyasal reaksiyon sonucu çok az miktarda ısıl ışıma ve ışık ışıması durumudur. Madde temel haline dönerken görülen olaydır. Yalnızca adrese teslim çalışmaz luminol yani sadece kan ile tepkime vererek ışıma gerçekleştirecek diye bir kuralı yoktur parıltılı asi çocuğun. Luminol tükürük, pas, irin gibi maddeler bunların yanı sıra turp, kayısı, soğan gibi sebze ve meyvelerde bulunan enzimler, iyot, bakır ile de ışıma yapan tepkimeler verebilmektedir. Yani Luminol varsa kesinlikle kan vardır diyemeyiz. Kan insan yerine başka bir canlıya da ait olabilir. Bu aşamadan sonra DNA testleri ile farklı aşamalar gerçekleştirilmektedir. Şüphelenen tarafı güçlendirmek için kullanılan bir kimyasaldır.

İlk olarak 1902 yılında Almanya’da sentezlenmiştir. Teknik adı 3-aminofitalhidrazit olan kimyasal 1920’li yıllarda Luminol adımı almıştır. 1942 yılında ise adli vakalarda kullanılması için bilim insanları tarafından tavsiye edilmiştir.

 

Luminol kullanımı sonucu örnek görseller

 

Bilim ve kimyasallar onlara biçilen karakterin dışına çıkmadan yalandan uzak doğruları gösterebilmektedir. Bazen diyorum, keşke insanlar içinde böyle bir kimyasal olsa yüzlerine sürüldüğünde insan olup olmadıkları anlaşılsa güzel olmaz mı? Dünyada tek başına yaşamadığımızın farkında olalım. İnsana yapılan cinayet ile doğaya ve hayvanlara yapılan cinayet vicdani muhakemenizde aynı ölçüde olmalı. Dili lisanı yok diye acımasız davrandığınız diğer canlılarında sizde hakkı var unutmayın. Yetiştirilen minik arkadaşlarımızın bilim kadar sevgi ile de büyümeleri gerekiyor. Tavsiyem yüksek dozda sevgi ile büyüyün büyütün. Bilim ve sevgiyle kalın hoşçakalın.

Tuğrul ÖZTÜRK

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu