Bilim-TeknolojiYazılar

Çevrimiçi Laboratuvar ve Deneyler

Çevrim İçi Laboratuvar ve Deneyler?

 

Teknolojinin getirdiği nimetler beraberinde kendi içinde tanımlamaları da getiriyor. İşin içine girip kendimizi vermediğimiz sürece, işleyişin bir parçası ya da üreten kısmında yer almadığımız sürece teknolojinin içindeki terimler hep yabancı gelmeye devam edecektir. Burada demek istediğim bütün teknoloji hep yabancılardan geliyor diyerek diz dövmek değil. Bizlerin de başarılı olduğu ve dünyaya kendimizi duyurduğumuz teknolojik atılımlarımız elbette oluyor. Hepsi bir yana bütün gelişmeleri internet ve bilgisayar donanımları sayesinde dünyanın dört bir yanına saniyeler içinde ulaşabileceğimiz büyük bir iletişim aracımız var.

2019 yılında ortaya çıkan, ülkemizde de 2020 yılının ilk çeyreğinde etkisini göstermeye başlayan Covid-19 virüsü ve beraberinde gelişen pandemi koşulları eğitim, sağlık, gıda, ulaşım kısacası hayatımızın her yerinde bir takım kısıtlama ve değişimler yapmamıza neden oldu. Ben burada eğitim alanına biraz bakmak istedim. Anaokulu seviyesinden üniversiteye hatta akademik çalışmaların dahi şartlar el verdiği şekilde online, uzaktan görüntülü bağlantı yolu ile götürülmeye çalışılıyor. İlk zamanlar fazlaca acemiliği ve zorlukları çekilse de gün geçtikte daha oturan bir sistem şeklinde kullanılmaya başlandı. Makas ile kağıt kesmekte zorlanan minikler dahi uzaktan eğitim sistemini çabucak benimseyerek kullanmaya başladır. Aslında Z kuşağı diye tanımlanan minik ve genç neslin çağı olan bu yoğun teknoloji çağına biz biraz daha dahil olduk diyebiliriz.

İlk zamanlarda normal ders anlatımlarında bile çelişkiler varken artık sınavlar çevrimiçi olarak yapılıyor. Tabi ki sınıf ortamı ve yüz yüze eğitimin daha verimli ve etkili olacağını düşünüyorum ancak mevcut şartlarda en verimli eğitim nasıl olmalı sorusunu düşünmeden edemiyor insan. Edebiyat, tarih sözel anlatım ağırlıklı olan derslerimizde biraz daha makul görülebilecek bir sistem olsa da laboratuvar destekli eğitim verilmesi gereken Kimya, Biyoloji, Fizik gibi fen bilimleri derslerinde uzaktan anlatım ve video destekli götürülmeye çalışılıyor. Uygulama yapmak pek mümkün olmuyor gibi duruyor. Pandemi sürecinin en başlarında yazdığım yazılarımda yaş ve eğitim seviyesine uygun tehlike kat sayısı düşük tutulmaya çalışılarak çevrim içi laboratuvar dersleri yapılabileceğini yazmıştım. Deney uygulama derslerinde en büyük sıkıntı evde ya da kolay şekilde temin edilemeyen birtakım ekipmanlar. Bu konuda okul dışı eğitim alanlarından biri olan bilim merkezleri alanında çalıştığım için ekip arkadaşlarımız ile birlikte çevrimiçi deneyler ve çevrimiçi kodlama eğitimleri uyguluyoruz. Çevrimiçi Deney eğitimlerinde online olarak deneyin yapılacağı gün ve tarih, deneye katılım sağlayabilecek yaş ve eğitim seviyesini belirtir şekilde önceden ilan edilmekte, istekli olan katılımcılar online randevu sistemi ile randevu almaktalar. Eğitime kayıt yaptıran arkadaşlarımız temini zor olan malzemeleri (malzemeler onlara ait oluyor) gelip bizlerden alıyorlar. Deney günü bütün katılımcıların her biri eğitmen eşliğinde görüntülü uzaktan yapılan eğitime aktif olarak katılım sağlayabiliyorlar.

Resim 1. Kocaeli Bilim Merkezi Çevrimiçi Deney etkinliğinden kareler

Bütün bunlar iyi hoş ama parası olan var olmayan var diyebilirsiniz. Küçük bir sır Kocaeli Bilim Merkezi’nde yapılan bütün çevrim içi deney, çevrim içi kodlama ve yüz yüze eğitimlerin yanı sıra bilim merkezi gezisi ücretsiz.

Bilimle kalın hoşçakalın…

Tuğrul ÖZTÜRK

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu