Soru-CevapTarih

Selahaddin Eyyubi Türk mü? Kürt mü?

Son yıllarda ülkemizde sıkça gündeme gelen bir konudur. Yıllardır Selahaddin Eyyubi’yi Türk olarak biliyorduk. Ama son yıllarda birileri çıktı ve Selahaddin Eyyubi’nin kürt olduğuna dair açıklamalar yapmaya başladı. Tabi ki doğal olarak ortalık karıştı. Şimdi herkes bunu merak ediyor. Kudüs fatihi, İslam mücahidi Selahaddin acaba kürt mü Türk mü?

O zaman işe Selahaddin Eyyubi’nin soyu ve kökenini araştırmak ile başlayalım. Selahaddin Eyyubi’nin ataları Azerbaycan bölgesinde yaşamış Revvadiler denen bir aşiret. Bu aşiret Azerbaycan’a Yemen tarafından gelmiş bir Arap aşireti. Abbasiler Devleti tarafından Azerbaycan’da yerleştirildikleri bölgede kürt nüfus çoğunluktaydı. Bundan dolayı Revvadiler aşireti kürtler ile birlikte kürtçe konuşmaya başlamış ve çocuklarına da kürtçe isimler vermeye başlamışlar. Yani kültürel olarak kürtleşmiştir.

Selahaddin Eyyubi’nin babası Necmeddin Eyyub, Revvadi aşiretinin soylu ve tanınmış bir ailesine mensuptur. Bölgede hüküm süren Selçuklu Devleti tarafından Tikrit şehrine vali olarak atanmıştır. Yani Türk Devleti’nin hizmetine girmişler aile olarak.  Bunda sonra işler değişiyor. Necmeddin Eyyub’un, çocuklarına verdiği isimler de çarpıcıdır. Örneğin Tuğtekin, Böri, Şahinşah gibi orijinal Türkçe isimler vermiştir. Bu arada Selahaddin Eyyubi’nin gerçek adı da Yusuf’tur. Selahaddin Eyyubi’nin soyuna mensup kişiler uzun yıllar boyunca hem Türk devletine hem de İslam dünyasına hizmet etmişlerdir. Hatta Anadolu da bile faaliyet göstermişlerdir. Bu da demek oluyor ki Selahaddin’in ailesi babası Necmeddin döneminde ya da ondan hemen önce kültürel olarak Türkleşmiştir.

Peki soru neydi? Selahaddin Eyyubi Kürt mü Türk mü? Yukarıda anlattığım onca şey maalesef bu soruya net bir cevap vermiyor. Arap asıllı bir kabile önce kürtleşip sonra Türkleşiyor. Esasında Selahaddin Eyyubi, tüm Müslüman alemine yaptığı büyük hizmetlerle birlikte ahlaklı ve adaletli devlet yönetimiyle tüm Müslüman aleminin tanıdığı, sevdiği, benimsediği bir tarihi kahraman. O köken olarak Arap asıllı ama şahsen Türk kültüründe yetişmiş ve devletini de Türk devlet geleneklerine göre dizayn etmiş bir şahsiyet. Onu kürt, Arap ya da Türk kimliği üzerinden bir siyaset ya da tartışma konusu haline getirerek, tüm Müslümanların üzerinde sempati mutabakatı kurduğu bir değeri itibarsızlaştırıyoruz. Son yıllarda da artan kürt milliyetçiliğini de hesaba katarsak bu tartışmaların nereye hizmet ettiği açıktır.

Emrah Öztürk

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu