Bilim-TeknolojiYazılar

Bilim’in EN’leri

URAP Laboratuvarınca açıklanan 61 bilim alanı sıralamasına, 36 bilim alanındaki çalışmalarıyla 37 üniversite ile giren Türkiye, 100 ülke arasında 18. sıraya yerleşti.

Nedir Bu Urap?

URAP (University Ranking By Academic Performance) Araştırma Laboratuvarı 2009 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Enformatik Enstitüsü bünyesinde kurulmuştur. URAP’ın amacı yükseköğretim kurumlarını akademik başarıları doğrultusunda değerlendirebilmek için bilimsel metotlar geliştirmek ve yapılan çalışmaların sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmaktır.

URAP sıralamaları üniversiteleri iyiler ve kötüler şeklinde ayırmayı hedeflememektedir. URAP’ın hedefi, çalışmalar sonucunda elde edilen veriler ile üniversitelerin kendi akademik performanslarını diğer üniversitelerle karşılaştırabilmesine ve belirlenen kriterlere göre gelişmeye açık yanlarını fark etmelerine yardımcı olmaktır.

Peki Sıralama Hangi Kriterlere Göre Oluyor?

-Makale Puanı: 2018 yılı makale sayısı puanı + Öğretim üyesi başına düşen 2018 yılı makale sayısı  puanı.

-Atıf Puanı: 2014-2018 yılları arası yayınlanan makalelere verilen atıf puanı + Öğretim üyesi başına düşen atıf sayısı puanı.

-Bilimsel Doküman Puanı: 2014-2018 yılları arası yapılan toplam bilimsel doküman sayısı puanı + Öğretim üyesi başına düşen toplam bilimsel doküman puanı.

-Doktora (mezun+%öğrenci) Puanı: Doktora mezun öğrenci sayısı puanı + doktora öğrenci sayısının toplam öğrenci içindeki yüzdesi puanı

-Öğretim Üyesi/Öğrenci Puanı: Öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı puanı.

Dünya Liderliği Harvard’ın

61 alanın 16’sında birinci olan Harvard, dünya liderliğini sürdürdü. Harvard’ın ardından Çin’den Tsinghua Üniversitesi 11 alanda dünya birincisi oldu. Hollanda’dan Amsterdam Üniversitesi 4 alanda dünyanın en iyisi olma konumunu korudu. Çin’den Geosciences Üniversitesi ve Hollanda’dan Wageningen Üniversitesi de 3’er alanda dünya birincisi olarak bir önceki sıralamadaki durumlarını korudular.

Sıralanan 61 bilim alanında, birincilik 9 ülkeden 24 farklı üniversite tarafından paylaşıldı. Bir önceki sıralamada ise 61 alan sıralamasındaki birincilikler 10 ülkeden 30 farklı üniversite tarafından paylaşılmıştı. Bilim alan sıralamasında 100 farklı ülkeden 2 bin 191 üniversite en az bir alanla yer aldı. ABD 61 alanın tümünde, 366 üniversite ile yer alarak başarı listesinin ilk sırasına yerleşti. Bu ülkeyi 61 alanda 326 üniversite ile Çin ve 119 üniversite ile Japonya izledi. Bu yıl en az bir alan sıralamasında yer alan üniversite sayısı ABD’de 272’den 366’ya, Çin’de 256’dan 326’ya ve Japonya’da ise 109’dan 119’a yükseldi.

Geçen yıl 61 alanın 28’inde yer alan Türk üniversiteleri, bu yıl 61 alanın 36’sında yer buldu. Bu yıl en az bir alan sıralamasında yer alan Türk üniversitelerinin sayısı ise 37 oldu. Türkiye, dünya alan sıralamasına 37 üniversite ile girerek, listede en fazla üniversitesi bulunan ülkeler arasında 18’inci sırada yer aldı. Türk üniversitelerinin en fazla sayıda yer aldığı alanlar, mühendislik ve tıp oldu. Türkiye, mühendislik alan sıralamasına 18 üniversite, tıp alanı sıralamasına da 21 üniversite ile girdi.

Türkiye’de son yıllarda yayımlanan makalelerin, etki değeri düşük dergilere kayması nedeniyle 2019-2020 URAP Dünya Sıralamasında ilk 100’e ve ilk 500’e girebilen Türk üniversitesi olmadı.

Dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesi sıralamasına en yakın Türk üniversitesi ise Hacettepe oldu.

Hacettepe Üniversitesi’nin 534’üncü sırada yer aldığı listede, İstanbul Üniversitesi 582’nci, İstanbul Teknik Üniversitesi 698’inci, Orta Doğu Teknik Üniversitesi 706’ncı, Ankara Üniversitesi 787’nci oldu. Ege Üniversitesi 842’nci sırada yer alırken, Gazi Üniversitesi 884’üncü, Bilkent Üniversitesi de 894’üncü oldu.

Durumumuzu Nasıl Anlamalıyız?

URAP Koordinatörü Prof. Dr. Ural Akbulut, dünya sıralamalarının yapılmaya başlanmasının ardından farklı ülkelerdeki üniversitelerin üst sıralarda yer alabilmek için yoğun çaba harcadığını ve kaynak ayırdığını belirtti.

URAP’ın 2015’te yayımladığı dünya alan sıralamasında güzel sanatlar dışında hiçbir alanda ilk 150’ye girebilen Türk üniversitesinin bulunmadığının altını çizen Akbulut, tamamen aynı ölçütlerle yapılan 2019-2020 dünya alan sıralamasında bazı başarılı Türk üniversitelerin durumunun çok umut verici olduğunu ifade etti.

Türk üniversitelerinin daha hızlı şekilde dünya alan sıralamalarında yükseldiğini görmenin herkesin isteği olduğuna işaret eden Akbulut, “Ancak bunu çok hızlı olarak başarmak kolay değil çünkü dünya sıralamaları ortaya çıkınca dünyadaki tüm üniversiteler üst sıralarda yer almak için yoğun çaba sarf etmeye başladı. O nedenle sıralamalardaki yükselişimiz yavaş oluyor. Ama bana göre sağlıklı bir yükseliş yaşıyoruz.” diye konuştu.

 

Emir ERDİN

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu